Taidetta kotiin

teos2017-sisustusopas1

Millaiset seinät kodissasi on? Onko näkyvillä paljon valkoista sileää maalipintaa, luonnonväristä karkeaa pintaa vai värikästä tapettia? Peittyvätkö seinät kirjahyllyistä vai ovatko seinät kenties täynnä tauluja?

Seinien materiaalin tuntu, värit ja yksityiskohdat ovat tärkeä osa sisustusta – ehkä eniten tunnelmaan vaikuttava tekijä tilassa. Sisustuksessa kannattaa kiinnittää huomiota siihen, mikä on huoneen katseenvangitsija, se elementti, johon katse ensimmäisenä osuu, kun astuu ovesta sisään.

Katselepa ympärillesi kotonasi. Kiinnittyykö katse sohviin, tuoleihin, mattoihin ja pöytiin? Vai hakeutuuko katse seinälle ripustettuihin hyllyihin, tauluihin ja muihin esineisiin? Kaipaako tila jotain, mikä herättää kiinnostusta? Jotain, joka tekee kodista erityisen?

Miltä ajatus taiteesta kotisi seinällä tai hyllyllä kuulostaa? Toisille taide ja taiteen hankkiminen ovat itsestään selvyys ja toisista ajatus tuntuu varsin kaukaiselta. Jos ajatus taiteen hankkimisesta tuntuu yhtään kiinnostavalta, niin kannattaa lähteä tutustumaan asiaan.

teos-2017-sisustusopas-4

Alkuun pääsee helposti

Ensimmäinen askel kannattaa ottaa vierailemalla paikoissa, joissa taidetta on nähtävillä ja myynnissä. Tällaisia paikkoja ovat erilaiset taidemessut, tapahtumat, näyttelyt, galleriat ja huutokaupat. Muutamaan kertaan kannattaa kierrellä eri paikoissa, jotta näkee tarjonnan ja itselle alkaa selkiytyä, mistä tykkää ja mistä ei. Taiteen hankinnassa kannattaa luottaa omaan tunteeseensa. Jos teos herättää kiinnostusta ja sen luokse haluaa palata uudestaan, saattaa kyseessä olla ihastuminen. Ja ihastumisen jälkeen voi miettiä, haluaako teoksen kotiinsa ja mihin tilaan.

Olen keskustellut useiden keräilijöiden kanssa, jotka muistavat hyvin ensimmäisen taidehankintansa. Se on aina perustunut tykkäämiseen, ei sijoittamiseen. Sitten tykkääminen on vähitellen kehittynyt intohimoksi ja teoksia on kertynyt enemmän kuin oman kodin seinille mahtuu. Kun sängyn alusetkin ovat täynnä taidetta, voidaan sitä jo kutsua kokoelmaksi.

janna-syvanoja-floating-ice-2017

Floating Ice 2017, Janna Syvänoja

Onko taide kallista?

Taidetta on monen hintaista. Alkuun pääsee esimerkiksi 100 euron grafiikkateoksella. Jos rahaa taidehankintoihin on esimerkiksi 2000 euroa, saa jo vaikka mitä. Toki sitten on teoksia, jotka maksavat 10 000 euroa ja huippu huutokauppojen maailmantaiteen klassikot miljoonia.

Jos aidon grafiikkateoksen hinta on 100 euroa ja painetun julisteen 50 euroa, niin kannattaisiko ajatella aidon teoksen hankkimista? Teosten arvo säilyy ja aito teos tuottaa iloa vaikka koko elämän ja vielä seuraavillekin sukupolville.

Teokset kannattaa hankkia sellaisista gallerioista ja tapahtumista, joissa myyjillä on hyvä ammattitaito. He osaavat kertoa taiteilijasta ja tekniikasta, jolla teos on valmistettu sekä tietävät teoksen alkuperän ja varmistavat aitouden.

mika-heinonen-kesailta-2017

Kesäilta 2017, Mika Heinonen

Teos 2017 -tapahtuma

Kävin Kaapelitehtaalla Teos 2017 –tapahtumassa torstaina. Se on vuotuinen taidegrafiikan ja veistosten myyntitapahtuma, jossa on esillä satoja suomalaisten nykytaiteilijoiden teoksia. Mukana on alan konkareita sekä nousevia tähtiä. SEnillä on eri tekniikoilla tehtyjä tauluja ja veistosvalikoima on ilahduttavan suuri. ja humattakoon, että esillä on veistoksia, jotka sopivat (mahtuvat) normaalikokoiseen kotiinkin.

Nyt kannattaa poiketa katsomaan, mitä Suomen taide-alämässä tapahtuu ja aloittaa vaikka ensimmäisellä teosostoksella. Ostetut teokset saa heti mukaan ja maksun voi hoitaa halutessaan korottomalla osamaksulla. Tapahtumaan on avapaa pääsy.

Opastetut kierrokset järjestetään lauantaisin klo 12 ja sunnuntaisin klo 15. Suosittelen opastettua kierosta ainakin vasta-alkajille. Itse kuuntelen aina museoissakin opastukset, jos se on mahdollista. Niin pääsee paljon syvemmälle näyttelyyn.

Eli nyt kohti Kaapelitehtaan Puristamoa ja Valssaamoa. Teos 2017 –myyntitapahtuma on avoinna 23.2.-5.3. 2017 ma-pe klo 11-19 ja la-su 11-17. Kaapelitehtaan osoite on Tallberginkatu 1 C, 00180 Helsinki.

teos-2017-sisustusopas-3

teos-2017-sisustusopas-5

tommi-toija-maailman-puhaltaja-2016

Maailman puhaltaja 2016, Tommi Toija

 

Täältä saattaa löytyä uusi intohimo!

 

Teos 2017 -tapahtuman järjestävät

Suomen taidegraafikot

Suomen kuvanveistäjäliitto

Kurkkaa myös taidegraafikoiden verkkokauppaan

ja kuvanveistäjien myyntikokoelmaan

 

 

 

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s