Hatoum ja Modigliani Helsingissä

Viime viikon lopulla teimme näyttelykierroksen Helsinkiin. Vuorossa oli Kiasma ja Ateneum. Kiasmassa on Beirutissa syntyneen Mona Hatoumin (s. 1952) ensimmäinen yksityisnäyttely Suomessa ja Ateneumissa on italialaisen Amedeo Modiglianin (1884-1920) retrospektiivinen näyttely.

 

MONA HATOUM KIASMASSA 7.10.2016-26.2.2017

” Hatoumin teokset puhuvat konfliktien ja ristiriitojen leimaamasta maailmasta.” (www.kiasma.fi)

 

grater-divide-2002-mona-hatoumGrater Divide (2002), Mona Hatoum

map-2015-mona-hatoum

Map (2015), Mona Hatoum

cellules-2012-mona-hatoum

Cellules (2012), Mona Hatoum

undercurrent-2008-mona-hatoum

Undercurrent (2008), Mona Hatoum

 

AMEDEO MODIGLIANI ATENEUMISSA 28.10.2016-5.2.2017

”Vain 35-vuotiaana kuuluisuutensa kynnyksellä kuollut taidemaalari ja kuvanveistäjä on nykyään yksi modernin taiteen kiinnostavimmista taiteilijoista” (www.ateneum.fi)

 

elene-povolozki-1917-amedeo-modigliani

Elena Povolozki (1917), Amadeo Modigliani

nainen-sinisessa-mekoss-istuu-1919-amedeo-modigliani

Nainen sinisessä mekossa istuu (1919), Amedeo Modigliani

istuva-alaston-ja-paita-1917-amedeo-modigliani

Istuva alaston ja paita (1918), Amedeo Modigliani

Molemmat näyttelyt olivat erittäin mielenkiintoisia. Mona Hatoumin työt ovat kauniita, taidokkaita ja pelkistettyjä. Materiaalien käyttö on monipuolista vanhoista huonekaluista piikkilankaan ja lasikuulista saippuaan. Teosten kaunis design, hienosti työstetyt yksityiskohdat ja oivallukset näyttävät ensin mukavilta ja houkuttelevilta. Kun teoksen äärelle pysähtyy ja katsoo tarkemmin, kauneuden ja hyvien ideoiden takana onkin jotain muuta kuin kaunis ajatus.

Amedeo Modiglianin näyttely vie Montparnasselle, Pariisin taiteilijaelämän keskukseen 1900-luvun alussa. Taiteilijan tarina on mielenkiintoinen ja surullinen. Taiteilija kuoli vain 35-vuortiaana ja lähes rahattomana. Vuonna 2015 Modiglianin alastonmaalaus myytiin 170 miljoonalla eurolla. Muotokuvat ovat erittäin voimakkaita ja Modiglian maalasikin mallin aina omalla, tunnistettavalla tyylillään: mantelisilmät sekä pitkät, kaarevat kaulat ja kädet.

Suosittelen näitä molempia näyttelyitä. Ja lisäksi suosittelen Museokortin hankkimista. Museokortti maksaa 64,90 euroa ja sillä pääsee sisään vuoden ajan yli 200 museoon Suomessa. Minulla on jo toinen kortti menossa.

 

 

 

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s