Uusi elämä marittamalla

konmari, www.sisustusopas.com

Ostin vaaleanpunaisen KonMari-kirjan jo vuosi sitten ja siivosin meikkini. Luin sen uudestaan kesällä ja siivosin työhuoneeni. Tavaroiden poisheittäminen, järjestäminen ja siivoaminen ovat marittamista. Miesväki katselee sivusta ja kommentoi hymyillen: ”Jaha, uusi projekti.”. Uusi projekti tarkoittaa samaa kuin vähähiilihydraattinen ruokavalio, sohvaperunan juoksukoulu ja moni muu innolla alkanut, mutta ennen loppuhuipennusta tyssännyt elämäntapamuutos.

Antaa heidän virnuilla. Puolen vuoden päästä näkevät lopputuloksen.

Marittamisen säännöt  

 1. Aloita helpoista asioista kuten vaatteet ja etene haastavampiin kohteisiin niin, että viimeisenä ovat valokuvat ja muut tunnearvoiset tavarat.
 2. Kokoa kaikki aihepiirin tavarat, myös kaappien peränurkista ja varastosta, yhteen pinoon lattialle.
 3. Ota yksi tavara kerrallaan käteesi ja pohdi, tuottaako se sinulle iloa.
 4. Jos koet mielihyvää, viikkaa tavara kauniisti ja laita se laatikkoon tai hyllylle samaan tapaan kuin kirjat ovat hyllyssä.
 5. Jos et koe ilon pirskahduksia, laita tavara jätesäkkiin. Vie jätesäkit kierrätykseen tai kaatopaikalle. Älä säilö niitä varastoon!
 6. Kun olet käynyt koko kotisi läpi ja karsinut kaiken turhan, laitat tämän jälkeen kuin itsestään kaikki tavarat paikalleen. Koti pysyy aina järjestyksessä ja siistinä.
 7. Älä marita muiden tavaroita.

KonMari, SisustusopasKonMari, Sisustusopas, vaateripustus

Näin pääsin vauhtiin

 1. Aloitin meikeistä, työhuoneesta ja vaatteista.
 2. Kokosin tavarat lattialle ja lintsasin ullakolla käynnistä.
 3. Kävin tavaroita yksitellen läpi ja tein pika-analyysejä heitellessäni niitä jätesäkkeihin.
 4. Mielihyvää tuottavat kynät ovat purkeissa, meikit tuunatuissa suklaarasioissa ja vaatteet ripustettuna henkareissa. Niin, ja sukat viikattuna laatikossa.
 5. Jätesäkit lähtivät pika pikaa ulos, jotta mieheni ei kurkistelisi niihin ja ihmettelisi, mitä olen heittämässä pois.
 6. Työpöytäni on taas kaaoksessa ja tavaroita siirretään paikasta toiseen. Kun yksi huone on järjestyksessä, epäjärjestys on siirtynyt seuraavaan huoneeseen. Joudun koko ajan kyttäämään maritettua aluetta, jotta kukaan ei laske sinne käsistään ylimääräisiä tavaroita. Ei kai marituksen seuraava askel ole marttyyrius? Projekti jatkunee puoli vuotta.
 7. Rikoin sääntöä. Maritinpa tuossa sivussa armeijassa olevan poikanikin vaatteet. Kaksi metriä tiukkaan puristettuja vaatteita tangolla ja päällä kuorrutus t-paitoja ja neuleita hupeni metriin tankotilaa ja noin metrin hyllytilaa. Jätesäkillinen tavaroita ulos. Mieheni vaatteisiin en koskenut. Ehkä hän huomaa kontrastin tankojemme ja hyllyjemme välillä…

Konmari, Sisustusopas, kynäsäilytys

Konmari, Sisustusopas, farkut, housupino

Aika hyvä alku

Poikani kommentoi kaventunutta vaatetankoa ja siistejä vaatepinoja: ”Mullahan onkin aika paljon vaatteita, kiitos äiti”.  Ehkä ne oli vaikea löytää. Niin, ja mieheni penkoi aamulla jäteastiasta kaksi eriparista puuhenkaria, jotka olin sinne heittänyt.

Eteenpäin

Parhaat marittajat ovat marittaneet työpaikkansa, ihmissuhteensa ja puolisonsa. Ihan niin huikeita saavutuksia en tällä projektilla tavoittele. Siksi siis rikon sääntöjä, teen puolivillaisesti enkä tutkiskele kovin tunnontarkasti millaisia onnentunteita joku esine minussa herättää. Mutta voihan olla, että tämä onkin juuri se hurahdus ja elämäntapamuutos, jonka pystyn viemään loppuun asti ja jota noudatan niin pitkään, kun seuraava ismi valtaa tajunnan.

 

Kirja: Marie Kondo, KonMari –siivouksen elämänmullistava taika, Bazar 2015

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s