Pyhän Annan luterilainen kirkko

Tänään kävin tutustumassa aivan pysäyttävän hienoon muistomerkkiin, Pietarin keskustassa sijaitsevaan Pyhän Annan luterilaiseen kirkkoon.

kirkko2

 Vuosina 1775–1779 rakennetun kirkon on suunnitellut Juri Felten.

Nevan etelärannalla sijainneen Liteinyi dvor -valimon työntekijät perustivat luterilaisen seurakunnan vuonna 1719. Aluksi se käytti ruotsalaisia sotavankeja varten rakennettua puista Pietarin kirkkoa, joka siirrettiin nykyisen kirkon paikalle vuonna 1722. Vuonna 1740 otettiin käyttöön uusi kirkkorakennus, joka nimettiin keisarinna Annan suojeluspyhimyksen mukaan. Vuodesta 1736 lähtien seurakunnan yhteydessä toimi saksalainen koulu Annenschule, joka oli tunnettu korkeatasoisesta opetuksestaan.

Joonialaisten pylväiden koristaman puoliympyrän muotoisen alttariosan yllä kohoaa kupolikattoinen pyöreä torni. Suorakaiteen muotoista salia reunustaa pylväikön kannattama parvi. Kirkko suljettiin vuonna 1935, ja vuodesta 1939 lähtien siinä toimi elokuvateatteri Spartak. Jumalanpalveluksia alettiin järjestää uudestaan maaliskuussa 1992, kunnes vuonna 1997 ne siirrettiin jälleen avattuun Pyhän Pietarin luterilaiseen kirkkoon. Pyhän Annan kirkko vaurioitui pahoin vuoden 2002 tulipalossa, jonka jälkeen se on vähitellen raunioitunut. (lähde: Wikipedia)

kirkko4

kirkko3

Sisäänpääsymaksua ei ole. Kirkkoa kunnostetaan talkoovoimin ja kävijöiden toivotaan jättävän pienen lahjoituksen eteisessä olevaan lippaaseen.

kirkko6

Heti sisääntuloaulassa meidät otettiin todella ystävällisesti vastaan.

kirkko8

Vaikka kirkko oli melkein täysin tuhoutunut sisältä, se teki minuun karuudessaan todella suuren vaikutuksen.

kirkko1

kirkko7

kirkko11

Kirkon ulkokuori on kuulemma kunnostettu noin kymmenen vuotta sitten.

kirkko5

kirkko13

Yksi talkoolaisista oli Karjalasta kotoisin oleva mies. Hän oli tosi ystävällinen ja kertoi meille kirkosta. Hän oli iloinen kun kerroin, että mummoni on myös syntynyt Karjalassa ja tullut sodassa evakkona Suomeen.

kirkko12

Ja lopuksi vielä tunnustus; kähvelsin palan rapistunutta punaista seinää mukaani!

Mutta aivan mahtava paikka. Jäi todella hyvä mieli.

Mainokset

Yksi kommentti

  • Timo Oinonen

    Aika moni venäläinen ”tehdas” on samaa tasoa olevissa ympyröissä…nähty on. ei uskoisi monesti, että niissä on elämää. Muuten, mitä ne väittää, että munkki Ras-Putin on elossa. Voitko varmistaa?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s